Analyse Vastgoedmarkt Spanje 2022 Q4: een terugblik en een vooruitblik

Analyse vastgoedmarkt 2022 Q4

Het afgelopen jaar hebben we elk kwartaal een update gegeven over de huizenmarkt in Spanje. Telkens zagen we een lichte stijging in de huizenprijzen in Spanje, iets wat betekent dat de markt zich in een gezonde positie bevindt. Tijd voor een terugblik op het afgelopen kwartaal en natuurlijk een vooruitblik naar 2023.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje in 2022

De gemiddelde prijs van woningen (nieuwbouw en bestaande bouw) is tussen het derde en vierde kwartaal met 2,5% gestegen, waardoor de stijging op jaarbasis in het laatste kwartaal van het jaar op 8,8% uitkomt en de gemiddelde stijging voor heel 2022 op 8,1%. Dit sluit goed aan bij de gemiddelde inflatie in de Spaanse economie, welke op ongeveer 8,5% ligt.

Zoals je uit onderstaande grafiek ook kunt zien, zijn momenteel de gemiddelde m² prijzen nog steeds niet op het niveau wat het in 2007 was, voordat de financiële crisis uitbrak. Wel zitten deze sinds 2015 gestaag in de lift. Sinds de “corona-dip” zijn de cijfers elk kwartaal weer aan het stijgen, maar nog steeds aantrekkelijk geprijsd.

In onderstaande grafiek zie je de gemiddelde waarde per m² en je ziet de jaarlijkse variatie.

Analyse vastgoedmarkt Spanje 2022 Q4 algemeen
Gemiddelde waarde huis Spanje per m²

Vastgoedprijzen in Spanje per autonome regio

Alle autonome regio’s laten voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal prijsstijgingen op jaarbasis zien. Hiervan liggen de meesten op een gemiddelde van tussen de 5 en 8%.

De kwartaalmutaties bleven stabiel, waarbij de meeste autonome regio’s schommelden tussen een stijging van 0,7 en 2%. De prijsstijgingen van huizen in Andalusië springen eruit met een stijging van meer dan 3% ten opzichte van het vorige kwartaal: 3,3%.

Spaanse vastgoedprijzen en variatie per autonome regio

Vastgoedprijzen in Spanje per provincie

De meeste provincies vertonen jaar-op-jaar schommelingen tussen 3 en 8%. Van de hoofdsteden steeg Madrid in het vierde kwartaal twee keer zoveel als Barcelona: 9,2% op jaarbasis tegen 4,7%.

Net als de vorige kwartalen kunnen we qua vierkante meterprijzen niet verrassend berichten over de koplopers. De hoogste vierkante meter prijzen voor huizen in Spanje vind je nog steeds in de provincie Madrid (2.867 €/m²), de Balearen (2.682 €/m²) en de provincie Barcelona (2.429 €/m²), allen met waarden die hoger liggen dan in het vorige kwartaal.

Wel zie je dat qua stijging de kustprovincies Valencia, Granada en Malaga de grootste stijgingen laten zien.

Analyse vastgoed Spanje 2022 Q4 provincies
Spaanse vastgoedprijzen jaar-op-jaar variatie per provincie

Vastgoedprijzen in de grote steden van Spanje

In het vierde kwartaal stegen de gemiddelde huizenprijzen van de meeste hoofdsteden op jaarbasis met 3 tot 6%. Barcelona bleef vlak ten opzichte van het derde kwartaal (+0,0%). Met een jaarlijkse stijging van 4,3% groeit Barcelona half zo snel als Madrid en is het de enige van de zes grote hoofdsteden waar de huizenprijzen het afgelopen jaar met minder dan 6% zijn gestegen.

Steden waar de huizenprijzenstijgingen op jaarbasis mooi met het gemiddelde van Spanje meegaan zijn Valencia (8,5%) en Malaga (8,7%).

Analyse vastgoed Spanje steden 2022 Q4
Waarden per m² in de grote steden

Vooruitblik vastgoedmarkt Spanje 2023

Experts verwachten dat de inflatie enig invloed zal hebben op de vraag naar vastgoed. Toch kan het inflatie-klimaat de investering van spaargeld in vastgoed juist in de hand werken, zodat de verkoop en aankoop niet dalen, maar op een niveau blijven dat dicht bij dat van vorig jaar ligt. Bovendien zien we dat huizen in Spanje populairder zijn dan ooit in Spanje in dit artikel buitenlanders kopen meer en duurdere woningen in Spanje.

Ook al staan er in het algemeen in heel Spanje veel huizen te koop, is het aanbod wat geschikt is voor buitenlanders beperkt. Een goed huis of een mooi grondstuk in de populaire gebieden zoals de Costa’s en grote steden wat naar de smaak van de buitenlandse koper is, blijft beperkt. Hierdoor zal er druk blijven liggen op de prijs. Kortom: ook in deze tijden van inflatie en met de toegenomen wens voor het (tijdelijk) leven in Spanje, blijft Spanje een goede investeringsoptie. Beleggen in stenen is altijd goed en er zijn nog steeds goede kansen.

Wil je meer advies over investeren in Spaans vastgoed, of hoor je graag ons advies over de verschillende regio’s? Neem dan nu contact met ons op en we vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Bron: Tinsa

Compare listings

Vergelijken