Analyse vastgoedmarkt Spanje laat zien: huizenprijzen nog steeds in de lift

Analyse vastgoedmarkt Spanje q2 2022
De prijzen van nieuwe en bestaande huizen in Spanje zijn in de afgelopen 12 maanden met 8,2% gestegen. Kortom, het kopen van een huis in Spanje is nog steeds een goede investering gebleken. We nemen je mee in een korte analyse van de vastgoedmarkt en ontwikkeling van de huizenprijzen in Spanje.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje

De gemiddelde waarde van 1.685 euro per m2 die in de statistieken van Tinsa IMIE Local Markets voor het tweede kwartaal wordt vermeld, vertegenwoordigt een stijging van 2,4% in vergelijking met het vorige kwartaal en van 8,2% over de laatste 12 maanden. Daarmee wordt de trend die we zagen in de analyse vastgoedmarkt Spanje Q1 2022 gehandhaafd.

De gemiddelde waarde van nieuwe en bestaande woningen in Spanje ligt gemiddeld nog steeds 21,8% onder het recordniveau van 2007. Dit zelfs na een gemiddelde waardestijging met 30,5% sinds het dieptepunt tijdens de financiële crisis (eerste kwartaal van 2015).

“We blijven een actieve vraag waarnemen die samengaat met een beperkt aanbod en de prijzen opdrijft, ondanks het feit dat de gecumuleerde verkoopcijfers een lichte vertraging laten zien ten opzichte van dezelfde periode in 2021.” zegt de directeur van de onderzoeksafdeling van Tinsa, Cristina Arias.

In het merendeel van de provincies liggen de stijgingen op jaarbasis tussen 3% en 7%. We duiken uiteraard weer in op deze verschillende regio’s en provincies van Spanje.

vastgoed markt Spanje 2022

Vastgoedprijzen in Spanje per autonome regio

Van de autonome regio’s vertoont de regio Madrid de grootste jaarlijkse prijsstijging: 12,1%,.

Ten opzichte van het dieptepunt na de financiële crisis is de regio Madrid (+55,1%) de regio waar huizen in Spanje gemiddeld het meest in waarde zijn gestegen, gevolgd door Catalonië (+41,8%) en de Balearen (+34,3%).

Autonome regios Spanje cijfers 2022

Vastgoedprijzen in Spanje per provincie

Het scenario van algemene prijsstijgingen doet zich ook op provinciaal niveau voor: in het merendeel van de provincies liggen de jaarlijkse stijgingen tussen de 3 en 7%. Zeker in de provincies aan de Costa’s en op de eilanden zie je deze aanhoudende trend. Andalusië vertoont zelfs een intense en aanhoudende groei in de provincies aan de kust, waar onder andere de Costa del Sol onder valt.

Vastgoedprijzen in de grote steden van Spanje

Het merendeel van de grote steden van Spanje handhaaft de gunstige ontwikkeling die in het eerste kwartaal van 2021 is ingezet. De cijfers tonen een algemene positieve ontwikkeling in alle regio’s van Spanje, met in totaal 48 grote steden met prijsstijgingen op jaarbasis. De helft van de hoofdsteden registreerden schommelingen tussen 3% en 7%, tegen 1-4% in het vorige kwartaal. Madrid springt eruit met een groei van 11,3% ten opzichte van een jaar geleden. Ook zijn er aanzienlijke stijgingen op jaarbasis in Valencia (+8,5%) en Palma de Mallorca, die in de vorige kwartaalcijfers nog op de tweede plek kwam en nu de achtste plaats inneemt met een stijging van 7,5% op jaarbasis.

vastgoedmarkt spanje steden

Conclusie vastgoedanalyse Spanje Q2 2022

Kijkend naar kwartaal-op-kwartaal gaan de vastgoedprijzen in Spanje met kleine stapjes omhoog. Toch zie je op jaarbasis een stijging van bijna 10%. Iets wat er op wijst dat investeren in Spanje nog steeds loont, zeker als investering op de lange termijn.

Wil je meer lezen over hoe en waar je zou kunnen investeren in vastgoed in Spanje? Lees dan onze speciale pagina Investeren in Spanje.

Compare listings

Vergelijken