Doen in Javea: ontdek de mooiste cala’s en uitkijkpunten

Uitkijkpunten Javea - Costa Blanca

Als makelaar in Spanje kom je op de mooiste locaties. We zien bruisende steden, pittoreske dorpjes en schitterende Costa’s. Eén van de Costa’s waar wij als makelaar veel te vinden zijn is de Costa Blanca, die te verdelen is in noord en zuid. Het noorden kenmerkt zich door veel groen, heuvels en valleien en ook zeker de prachtige baaien, ‘cala’s’. Veel van de mooiste baaien in de Costa Blanca vind je in Javea.

Eén van de mooiste plaatsen van de Costa Blanca: Javea

Een plaats die we je echt niet willen onthouden, is Javea (in het Valenciaans: Xabia). Natuurlijk om het geweldige klimaat, één van de pluspunten waar de Costa Blanca om bekend staat. Daarnaast omdat het alles heeft: een mooie, oude binnenstad, een levendige haven, een mooi zandstrand, heerlijke restaurants en daarbij komt dat het omringd is door andere leuke steden, dorpjes en bezienswaardigheden. Denk hierbij aan Moraira, Altea, de Jallon vallei en Denia.

Verder heeft Javea een aantal schitterende baaien en uitkijkpunten die niet onder doen voor hiervoor geroemde regio’s, zoals de Costa Brava, Ibiza en Mallorca. Vanaf Denia heb je bovendien een bootverbinding met de Balearische eilanden, waar Ibiza en Mallorca onder vallen.

 

Route van de 15 uitkijkpunten Javea

De route van de 15 uitkijkpunten van Javea

Er is een officiele route langs de mooiste uitkijkpunten van Javea, samengesteld door de gemeente, in het Spaans de ‘Ruta de los Miradores de Javea’. Het is niet per se een wandelroute – alhoewel dit best mogelijk zou zijn voor de sportieve wandelaar – maar een route om per auto of met de fiets af te leggen. Uiteraard kun je er voor kiezen om slechts een aantal uitkijkpunten te gaan bezoeken, waardoor de wandeling behapbaarder wordt.

De complete lijst met uitkijkpunten van de route: ‘Ruta de los Miradores de Javea’
Valenciaans: Ruta de los Miradores de Xàbia

 1. El Cabo de San Antonio
  El Cap de Sant Antoni
 2. Los Molinos de la Plana
  Els Molins de la Plana
 3. Mirador Punta del Arenal
  Punta de l’Arenal
 4. Sequia de la Noria
  Séquia de la Nòria
 5. Mirador Cala Blanca
  Cala Blanca
 6. Mirador Caletes
  Les Caletes
 7. Cruz del Portixol
  Creu del Portitxol
 8. Mirador de la Isla
  Mirador de L’Illa
 9. Mirador de La Falzia
  Mirador de La Falzia
 10. Cabo Negro
  El Cap Negre
 11. Cabo de la Nao
  El Cap de la Nau
 12. Los Pesqueros
  Les Pesqueres
 13. Punta de Ambolo
  Punta d’Ambolo
 14. Castillo de la Granadella
  Castell de la Granadella
 15. Parc Forestal De La Granadella
  Parque Forestal Granadella

We nemen de uitkijkpunten ook nog één voor één door, zodat je weet wat je kunt verwachten en eventueel een selectie kunt maken van uitzichtpunten die je zeker wilt zien.

1. Cabo de San Antonio

Dit uitkijkpunt ligt naast de vuurtoren van Cabo de San Antonio. Door de hoogte van dit punt geeft het een schitterend uitzicht op de baai van Javea. In de verte kun je voor een groot deel de bergcontouren van de provincie Alicante zien. Dit punt is bereikbaar met de auto, maar je zou dit ook kunnen wandelen vanaf de haven van Javea of vanaf de Cova Tallada.

2. Los Molinos de la Plana

Dit punt dankt zijn naam aan de 11 oude windmolens waar het naast ligt (die bovendien ook zeker een bezoek waard zijn, de oudste molen stamt uit de 14e eeuw!). Je hebt vanaf dit uitkijkpunt een panoramisch uitzicht over alle delen van Javea en omstreken.

3. Mirador Punta del Arenal

Dit uitkijkpunt is niet hoog, het ligt op zeeniveau, maar het uitzicht is alsnog erg wijds. Het is te vinden op het zuidelijke deel van het populaire zandstrand Arenal in Javea. Vanaf hier zie je de oude viskwekerijen uit de Romeinse tijd en je kunt de Cabo de San Antonio met vuurtoren (zie punt 1) zien.

4. Sequia de la Noria

Ook dit uitkijkpunt ligt heel dicht bij de kust. Bijzonder is de kalkstenen rots waar een kanaal in is uitgehakt en gegraven. Het gaat om een groot kanaal in de plaatselijke zandsteen-groeve “toscar”, die in de Romeinse tijd werd gebruikt om het zoute water gemakkelijker binnen te laten en zo een zoute zone te vormen die bekend staat als de ‘Saladar’ (zoutmoeras). Hier komt het beroemde Tosca-steen van Javea vandaag.

5. Mirador Cala Blanca

Dit uitkijkpunt ligt naast de gelijknamige inham. Vroeger werd deze inham gebruikt om vis te vangen, door een net te spannen vanaf het land en dit vast te zetten op boten. Cala Blanca is in het hoogseizoen één van de meest bezochte stranden van Javea. Dit uitkijkpunt is daarom ook perfect om te combineren met een dagje strand.

6. Mirador Caletes

Dit uitzichtpunt is dan weer makkelijk te combineren met het uitzichtpunt 5. Als je het pad langs de rand van de klif volgt voor ongeveer 200 meter, kom je bij deze mirador vanaf waar je de hele kustlijn kunt bewonderen. Een indrukwekkend uitzicht, want vanaf hier wordt de kust van Javea hoger en dat zorgt voor een wildere kustlijn.

Cruz del Porticholl Javea
Cruz del Portichol

7. Cruz del Portichol

Eén van de meest iconische plekken op deze route. Vanaf hier heb je namelijk een geweldig uitzicht op het eiland Isla del Portichol. Dit is een massief rond eiland met een oppervlakte van 8,3 hectare. Het is nu onbewoond, maar kent wel een geschiedenis met bewoners; er zijn belangrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden die dit bewijzen.

In het laagseizoen is het mogelijk om vlakbij dit uitkijkpunt te parkeren, in het hoogseizoen kan dit echter een uitdaging zijn. Je kunt er dan voor kiezen dit punt te starten vanaf het Arenal-strand, of om het te combineren met punt 5 en/of 6.

8. Mirador de la Isla

Het bovenstaande uitkijkpunt Cruz del Portichol is één van de meest bezochte uitkijkpunten van Javea, maar wat ook een schitterend punt is, is deze Mirador de la Isla. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op het eiland Portichol, in combinatie met de baai Cala Barraca, waarbij je hieronder ook een van de meest gefotografeerde deuren van Javea ziet.

mooie stranden en baaien in javea

9. Mirador de la Falzia

Het uitzicht wordt alleen maar beter, want La Falzia ligt weer een stuk hoger. Je hebt vanaf hier een panoramisch uitzicht dat zicht uitstrekt van Cabo de San Antonio in het noorden tot Cabo Negro, wat tevens het volgende uitkijkpunt is in dit rijtje.

10. Cabo Negro

Vanaf hier kun je bijna de hele kustlijn van Javea zien: Cabo del Prim, Cabo de San Antonio, de berg Montgó, La Isla del Portichol en verschillende baaien van Javea. Het is bereikbaar met de auto, maar houd rekening met een oneffen pad er naartoe.

11. Cabo de la Nao

Het meest oostelijke punt van de kust van de Valenciaanse regio, wat betekent dat het ook het dichtst bij Ibiza ligt. Op een heldere dag kun je Ibiza zelfs zien vanaf hier! Een perfecte plek voor een stop en aangezien er ook restaurants zijn te vinden, waar je geniet van een maaltijd mét uitzicht.

12. Los Pesqueros

Vrij vertaald: de vissers, wat verwijst naar de bijzondere visactiviteiten die hier plaatsvonden. De vissers klommen met ladders en touwen langs deze kliffen naar beneden, om steunend op platforms de vis te vangen. Een gevaarlijke tak van sport. Zoek de ladders maar eens op de klif.

Cala Ambollo
Cala Ambollo

13. Punta de Ambolo

Punta de Ambolo is één van de kleine rotspunten die de kustlijn van Javea vormen. Het ligt ten zuiden van Cabo de la Nao en tussen deze twee ligt Cala Ambolo. Deze baai is helaas gesloten voor publiek wegens het gevaar van aardverschuivingen. Op dit punt vinden we, naast een oude wachttoren uit de 16e eeuw, een fantastisch uitzichtpunt aan beide kanten: Cabo de la Nao in het noorden en de kustlijn van Javea en Benitachell in het zuiden.

14. Castillo de la Granadella

Dit uitkijkpunt ligt naast de weg die naar Cala Granadella leidt. Uiteraard moet je zeker ook de cala bezoeken; deze is uitgeroepen tot één van de mooiste cala’s van Spanje! Vanaf het uitkijkpunt kun je de kleine baai tussen Punta de Ambolo en Morro del Castell zien. Op de rots zie je de ruïne van de Castillo de la Granadella, waarvan wordt aangenomen dat het werd vernietigd tijdens de oorlog van Napoleon.

15. Parc Forestal De La Granadella

Hoewel ook de naam Granadella erin voorkomt, ligt dit punt juist wat verder uit de route. Toch is het de moeite waard deze op je lijstje met bezienswaardigheden in Javea te zetten. Je zou dit natuurgebied bijvoorbeeld eens een apart bezoek kunnen brengen. De flora en fauna is kenmerkend voor Parc Forestal Granadella. Er groeien onder andere zeldzame orchideeën en het is een goede plek voor vogelaars.

Cala Granadella - Javea
Cala Granadella

Huis kopen in Javea, Costa Blanca

Misschien ben je overtuigd dat Javea ook een schitterende plek is voor een droomhuis in Spanje. Wat voor huizen zijn er dan te koop in deze omgeving? Er staan op dit moment verschillende huizen te koop in Javea, van moderne nieuwbouw tot traditionele Spaanse bouw. Van leuke appartementen dichtbij de kust tot mooie villa’s in één van de urbanisaties van Javea. 

Wil je graag dat wij op zoek gaan naar jouw droomhuis in Javea? Vul onze gratis zoekservice in.

Compare listings

Vergelijken