Ontwikkeling vastgoedmarkt in Spanje – 2021

ontwikkeling vastgoedmarkt in spanje 2021 - spaanse droomhuizen

Nu verstandig om een huis te kopen in Spanje?

Welke invloed heeft de pandemie op de huizen prijzen in Spanje? Hoe is de ontwikkeling van de vastgoedmarkt in Spanje en is het nu het juiste moment om te investeren in een huis in Spanje? Veel mensen hebben als droom een huis in Spanje te kopen en zeker in deze tijd is de vraag onverminderd groot. Daarmee rijst ook direct de vraag: is het nu het goede moment? Er zijn veel factoren die bepalen wat voor jou persoonlijk een goed moment is, maar we willen hier ingaan op meer de statistische gegevens over de marktontwikkeling. Vervolgens delen we ook onze eigen visie en verwachtingen ten aanzien van de huizenmarkt hier in Spanje.

Ontwikkeling vastgoedmarkt in Spanje

Eerst even een stukje over de vastgoedmarkt in Spanje. In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling vanaf 2001, het jaar dat als basis is genomen met de index 1000.

ontwikkeling vastgoedmarkt spanje vanaf 2001 - 2021 - spaanse droomhuizen
Bron: Tinsa januari 2021

Je kunt hier direct het ontstaan van de vastgoedbubbel zien die in 2007/2008 tot een hoogtepunt kwam. Met de financiële crisis viel met de name de internationale huizenverkoop in Spanje vrijwel stil met uiteindelijk een dieptepunt in 2014-2015. Op dat moment begon de markt zich weer voorzichtig te herstellen en heeft sindsdien een gezonde positieve ontwikkeling gekend. Hieronder zie je ook nog even voor de verschillende groepen (per jaar) in cijfers een overzicht vanaf 2010. De vastgoedmarkt in Spanje voor de internationale kopers zat in de laatste jaren weer goed in de lift, maar is uiteraard het afgelopen jaar weer enigszins tot stilstand gekomen.

ontwikkeling vastgoedmarkt in spanje afgelopen 20 jaar - spaanse droomhuizen
Bron: Tinsa januari 2021

Ontwikkeling vastgoedprijzen in Spanje tijdens COVID-19

We hebben even de context van de vastgoedmarkt in Spanje in perspectief geplaatst en zoals we naar de afgelopen 10 jaar hebben gekeken, kunnen we ook even terugblikken op de ontwikkeling van de vastgoedmarkt in Spanje in het afgelopen jaar. Zoals iedereen begrijpt is dit jaar natuurlijk geen “normaal” jaar geweest, zoals niets natuurlijk “normaal” is geweest sinds het COVID-19 virus in Europa opdook.

Natuurlijk heeft COVID-19 en de daarmee gepaard gaande totale lockdown én vanaf augustus 2020 het negatieve reisadvies voor Spanje, zijn weerslag gehad op de huizenverkoop in Spanje vanuit de internationale kopersmarkt. Hierover schreven we ook al eerder in juli over de situatie op de woningmarkt in Spanje in Coronatijd. Je ziet een reactie op het virus in het afgelopen jaar waar enige licht dalende tendensen zichtbaar waren. Uiteindelijk heeft de markt zich nu aan het begin van 2021 weer gestabiliseerd en een nieuw evenwicht gevonden.

Indexcijfers vastgoedmarkt 2021

Nog even een laatste overzicht van de cijfers van januari 2021. Ook al zijn de prijzen ten opzichte van het dieptepunt gemiddeld in totaal al weer zo’n 17,5% gestegen, de gemiddelde prijs ligt nog altijd zo’n 32% onder het maximum in 2007, en aan de Spaanse kust zelfs ruim 39%. De markt is momenteel nog steeds licht stijgend.

indexcijfers vastgoedmarkt in spanje 2021 - spaanse droomhuizen
Bron: Tinsa januari 2021

Is het nu een goede tijd te investeren in een huis in Spanje?

Komen we terug op de vraag of het nu een goed moment is om een huis te kopen in Spanje? Zoals je in bovenstaande overzichten hebt kunnen zien is de tendens positief en realistisch. Er lijkt op dit moment een evenwicht te zijn ontstaan. Natuurlijk zijn er altijd mogelijkheden van zogenaamde “koopjes” op de markt, dit is van alle tijden. Er zijn altijd situaties van financiële nood of ziekte, die mensen noodzaken snel hun woning te verkopen, waardoor je onder marktwaarde een huis in Spanje kunt kopen.

Echter aan de andere kant merken wij ook juist een grote behoefte en een onverminderd grote vraag van mensen die juist NU een huis willen kopen en naar Spanje willen komen zodra het kan. Voor velen was COVID-19 een wake-op call om dromen niet uit te stellen. Je leeft nu, dus we moeten er nu van genieten! Ook is in het afgelopen jaar het vanuit huis werken toegenomen, waardoor mensen vrijer zijn in de keuze waar dit “huis” zich bevindt. Het online werken zou ook vanuit je Spaanse casa kunnen. Verder is het nog steeds goedkoop om geld te lenen en een hypotheek af te sluiten.

Of het nu een goed moment is een huis te kopen in Spanje, bepaal je natuurlijk altijd zelf. Kijk naar de reden waarom je wilt kopen, check je financiën en vooral ook waar en wanneer je wilt kopen. Hopelijk dat deze informatie je wat meer informatie geeft over de prijsontwikkeling op de woningmarkt. Ook kunnen we je helpen met meer lokale informatie. Neem je tijd en als je hebt besloten, dat dit JOUW moment is, laat ons je wensen weten. Of je nu op zoek bent naar een aantrekkelijke investering of op zoek bent naar een heerlijk, ontspannen leven in de Spaanse zon, het team van Spaanse Droomhuizen staat voor je klaar. Wij helpen jouw droom in Spanje te realiseren! Neem contact met ons op.

Compare listings

Vergelijken