Tips voor een bezichtiging in Spanje

voorbereiding bezichtiging in spanje - spaanse droomhuizen

Een goede voorbereiding voor bezichtigingen in Spanje

Je weet het nu zeker: ik wil een huis kopen in Spanje! Je hebt waarschijnlijk al maanden (misschien wel jaren) met het idee gespeeld, al diverse trips gemaakt en veel informatie ingewonnen op het internet. Oké, dus je wilt echt de volgende stap nemen en een huis kopen in Spanje, maar hoe nu verder?

Hieronder geven we je tips voor een goede voorbereiding maar ook wat ter plekke bij een bezichtiging in Spanje komt kijken. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat je je droom in Spanje kunt realiseren! 

Stel je zoekcriteria vast

Het allerbelangrijkste is dat je weet wat je zoekt maar belangrijker nog: waar in Spanje?
Spanje is een groot land met veel verschillende regio’s, met elk eigen karakteristieken en ook zelfs een eigen klimaat. De kustlijn van Spanje beslaat vele honderden kilometers, dus check goed waar je voorkeur naar uit gaat. Verken eerst de regio om te zien of dit aansluit bij je verwachtingen. Niets is belangrijker dan de juiste locatie. Het perfecte droomhuis kunnen we hoe dan ook voor je vinden, maar de locatie valt gewoonweg niet te veranderen.

Voor wat betreft je wensen is ons zoekserviceformulier al een handig middel om je criteria te formuleren. Wat is de reden waarom je een huis in Spanje wilt kopen? Pas daar ook goed je criteria op aan. Is de afstand tot de kust belangrijk, wie gaan er gebruik maken van het huis en wanneer? Realiseer je dat bijvoorbeeld een oud huis of grote tuin, misschien ook veel tijd en onderhoud vergt, is dat de bedoeling? 

Check je beschikbare budget

Niets is zo frustrerend je droomhuis te vinden, die uiteindelijk financieel onbereikbaar blijkt. Dus check ook vooraf goed je besteedbare budget. Wat mag jouw ideale droomhuis kosten en check ook of je dit daadwerkelijk beschikbaar hebt. Vergeet daarbij ook niet de kosten koper mee te nemen, die in Spanje afhankelijk van de regio ca. 10 tot 15% van de koopprijs bedragen.

Als je een financiering nodig hebt, houd er rekening dat dit in Spanje anders werkt. Banken in Nederland of België verstrekken geen hypotheken op vastgoed in het buitenland. Dus voor een financiering kun je wellicht de overwaarde van je huis inzetten of ben je aangewezen op een hypotheek vanuit Spanje. Vergeet niet dat je hier maximaal 70% van de verkoop/taxatie-waarde kunt financieren, dus dat je altijd toch best een aanzienlijk bedrag zelf moet kunnen inbrengen.

voorbereiding bezichtiging in spanje - spaanse droomhuizen

Lees over het aankoopproces in Spanje

Het is handig als je een huis wilt kopen om je alvast een beetje te verdiepen in het aankoopproces van een huis in Spanje. Ook al hoef je zelf zeker geen expert te zijn, als je globaal een beetje weet wat je te wachten staat, kom je niet onverwachts voor verrassingen te staan. Hier lees je alvast meer over het aankoopproces, maar uiteraard zijn wij er ook voor om je in elke fase van dit proces te begeleiden.

Maak je favorietenlijst

Na deze voorbereiding, weet je wat je zoekt en ook wat je financiële mogelijkheden zijn.
Nu begint het leuke werk: huizen selecteren. Maak een lijst en kijk heel kritisch of dit ook echt het type huis is wat je zoekt. Kijk ook goed naar de plaats/regio. Het heeft geen zin naar “leuke huizen” te kijken in een regio die je niet aanstaat of niet voldoen aan je overige wensen of budget. Kijk eventueel alvast via de routeplanner afstand van de plaats naar de kust, vliegveld, etc. als dit belangrijk voor je is. Als je onze zoekservice hebt ingevuld, dan zullen wij uiteraard een goede selectie naar je toesturen. Maar deel ook alvast je favorieten met ons, zodat wij een beter beeld krijgen van wat je mooi vindt. Zo kunnen we je wellicht nog weer andere suggesties sturen. 

Uiteindelijk is het mooi als je zo tot een favorietenlijst komt van 5 tot 8 huizen. Het is beter je niet blind te staren op 1 favoriet, omdat deze misschien wel verkocht is voordat je in Spanje bent óf in de praktijk toch niet zo mooi blijkt te zijn als je dacht.

Als je een aantal goede huizen hebt, wat nu? Wat moet je doen om een bezichtiging in Spanje in te plannen? Hoe zorg ik dat ik het beste aanbod zie? Ben je er klaar voor om specifiek woningen te gaan bekijken, dan is het belangrijk om een reis te gaan plannen. 

Hoe plan ik een bezichtigingstrip

Laat ons weten wat de wensen zijn, welke woningen je mooi vindt en wanneer je naar Spanje komt en wij gaan voor je aan de slag. Bij het plannen van een bezichtigingsreis is het handig zodra je data in gedachten hebt dit direct met ons af te stemmen. Het zou jammer zijn als er net (lokale) feestdagen zijn, waardoor het niet mogelijk is alle huizen te bezichtigen die je zou willen. Sowieso is ons advies minimaal 1 of 2 ‘doordeweekse’ dagen te plannen. Veel Spaanse makelaarskantoren zijn in het weekend gesloten en eigenaren zijn niet altijd thuis. Verder zijn feestdagen in Spanje heilig en ook in augustus (de warmste periode van het jaar) en rondom Kerst tot aan Driekoningen zijn in sommige regio’s makelaarskantoren niet of beperkt geopend. 

Ook worden veel woningen zomers in het hoogseizoen verhuurd en zijn dan niet te bezichtigen. Plan dus in ieder geval zoveel mogelijk om de weekenden en feestdagen heen. Verder is wat extra tijd natuurlijk altijd prettig, ook als je het huis hebt gevonden, om nog eens rustig de directe omgeving verder te verkennen om zeker te weten dat dit bij je past en jouw plek wordt.

bezichtiging in spanje - huis kopen spanje - spaanse droomhuizen

Wat kan een (aankoop)makelaar voor je regelen?

Bij het inplannen van een bezichtigingsreis kun je er voor kiezen om afspraken met veel verschillende makelaars te maken of je kunt contact zoeken met een aankoopmakelaar. De keuze is natuurlijk volledig aan jou. Wel kunnen we je vertellen dat het in de praktijk vaak lastig is om veel afspraken efficiënt in te plannen. Aangezien je je tijd in Spanje zo goed mogelijk wilt besteden, zullen wij in overleg de bezichtigingen in Spanje zo optimaal mogelijk achter elkaar plannen. Je voorkomt zo doublures (dezelfde woning bij verschillende makelaars zien) en dat je naar woningen wordt gereden waar je niet om hebt gevraagd. Het grote voordeel is ook dat je gezamenlijk het voortschrijdend inzicht opbouwt. Vaak na het zien van de eerste woning(en), blijkt dat bepaalde eisen en wensen wijzigen. Zo kunnen we flexibel het programma aanpassen en vermijd je onnodig tijdverlies.

Spaanse Droomhuizen heeft ook als aankoopmakelaar toegang tot het volledige woningaanbod in alle regio’s in Spanje. Dit omdat we hier in Spanje niet met exclusiviteit van woningen werken. We kunnen je dus makelaaroverstijgend het hele aanbod laten zien en alle afspraken voor je maken. Op een bezichtigingsdag kan het zo zijn dat we dus met verschillende verkopende makelaars afspraken hebben waardoor jij het hele aanbod in de regio goed kunt zien. Stuur dus gerust woningen naar ons door en wij gaan een goed bezichtigingsprogramma voorbereiden. Zo zorgen we ervoor dat jij tijdens de bezichtigingen in Spanje vooral lekker kunt genieten. Kopen zonder zorgen!

Moet ik nog ergens rekening mee houden?

Het is in ieder geval belangrijk om in gedachten te houden dat het natuurlijk altijd zo kan zijn dat op de bezichtigingsdag blijkt dat een woning die je graag wilde zien ineens verkocht of gereserveerd blijkt te zijn. We weten dit soms pas vlak van tevoren. Dit ook weer omdat een woning niet exclusief in verkoop staat bij één makelaar. We weten dus vaak ook niet als er herbezichtigingen plaatsvinden via andere makelaars. Zodra iemand een reservering doet, wordt de woning direct van de markt gehaald en is niet meer te bezichtigen. Je ziet: het vastgoedsysteem werkt compleet anders dan in Nederland en België. Gelukkig hebben wij jarenlange ervaring en weten we hoe het hier in Spanje werkt.

Soms worden woningen ook plotseling verhuurd waardoor we ze niet kunnen bezichtigen. Niet getreurd, we proberen altijd mooie alternatieven in te plannen.

We raden je verder ook altijd aan om zelf een auto te huren voor de periode dat je in Spanje bent. Natuurlijk is dat minder nodig mocht je specifiek in een grote stad als Valencia of Málaga zoeken omdat de woningen dan dichter bij elkaar en soms op loopafstand liggen, maar verder is het fijn om zelf mobiel te zijn. Het geeft je daarmee alle vrijheid om na de bezichtigingen even in de regio te blijven om zelf nog op onderzoek uit te gaan en de buurt verder te verkennen. 

Referenties over Spaanse Droomhuizen

Droomhuis gevonden, wat nu?

Allereerst: wat fijn dat je droomhuis hebt gevonden! We kunnen dan uiteraard een herbezichtiging inplannen zodat je de woning nog eens rustig kunt bekijken. Het is natuurlijk van belang geen overhaaste beslissing te nemen. Weet je het zeker? Voelt het goed? Dan is het belangrijk om een bod te gaan overbrengen. Eigenaren mogen hun woning bij verschillende makelaars in de verkoop zetten en we moeten dan natuurlijk voorkomen dat de woning vlak voor je neus alsnog wordt verkocht. We winnen zoveel mogelijk informatie in om een passend bod te doen. Wordt het bod geaccepteerd dan is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een reserveringscontract wordt gemaakt en dat er een reserveringsbedrag wordt overgemaakt zodat de woning van de markt wordt gehaald.

We zullen je dan ook in contact brengen met een goede onafhankelijke advocaat die het contract zal opstellen en die daarna de woning verder voor je zal gaan controleren op legaliteit, schulden en andere zaken. Na de herbezichtiging plannen we soms direct een afspraak in bij de advocaat op kantoor om alvast kennis te maken, maar soms is contact op afstand ook voldoende. Ook kan er bij een bank alvast een Spaanse bankrekening worden geopend. Wanneer de advocaat uiteindelijk groen licht geeft kan de cava officieel uit de koelkast worden gehaald! Vervolgens wordt natuurlijk nog overgegaan op het voorlopig koopcontract en de 10% aanbetaling en uiteindelijk volgt de overdracht pas bij de notaris, maar het genieten kan alvast beginnen! Missie geslaagd!

Persoonlijk advies?

We snappen dat je nog vele vragen hebt. Geen zorgen. Ons motto is: kopen zonder zorgen! We willen je helpen bij het realiseren van jouw Spaanse droom en zullen je bijstaan bij elke stap in het proces. Dus heb je een vraag of wil je meer informatie over een bezichtiging in Spanje en het kopen van een huis in Spanje, neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!

Compare listings

Vergelijken