Waarom nu investeren in een huis in Spanje?

Belangrijkste reden om een huis te kopen in Spanje

Sinds jaar en dag kopen Noord-Europeanen en meer specifiek Nederlanders en Belgen een huis in Spanje. Belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk het klimaat. Juist in het noorden van Europa zijn de zomers niet zo stabiel, maar ook in de winter is het beter toeven aan de Middellandse Zee. Vooral het hogere aantal zonne-uren maakt een wereld van verschil. 

Uiteindelijk kopen de meeste mensen een huis in Spanje om hier de vakanties in de zomer of juist in de winter door te brengen. Een groeiend aantal Spanje liefhebbers besluit het roer helemaal om te gooien en koopt een huis in Spanje om zich hier permanent te vestigen.

Steeds vaker horen wij van onze klanten dat investeren en beleggen de voornaamste redenen zijn om een huis in Spanje te kopen. Het investeren in een villa of appartement in Spanje is natuurlijk extra aantrekkelijk, omdat je naast waardestijging ook nog regelmatig zelf kunt genieten van de woning en het leven in Spanje. Verder kun je meestal je jaarlijkse kosten “terugverdienen” door het eventueel verhuren van de woning én daar bovenop zelfs nog een leuk rendement maken.

investeren in spanje

Waarom investeren in vastgoed

De groeiende populariteit van investeren in vastgoed onder particulieren komt o.a. door de historisch lage spaarrente waardoor je geld op de bank niets meer waard is. Verder blijkt het investeren in huizen nu een zekere en interessante belegging te zijn. Zeker in Nederland rijzen de groeicijfers jaarlijks de pan uit. Deze cijfers overtreffen bijna alle percentages van welke andere beleggingsmogelijkheid dan ook. Misschien dat alleen de cryptomunten concurrerend kunnen zijn, maar dat is voor veel mensen toch te veel onbekend terrein met een hogere risicofactor. Veel Belgen beleggen al sinds jaar en dag in huizen, wat blijkt ook uit een veelgehoorde uitspraak dat Vlamingen met een steen in de maag worden geboren. 

Op dit moment is de vraag in Nederland vele malen hoger dan het aanbod op de huizenmarkt, waardoor deze groeicijfers vooralsnog verder lijken te stijgen. Dit in combinatie met de lage rente biedt veel mogelijkheden. Alleen met die hoge prijzen en het overbieden wordt het steeds lastiger een goede investering te vinden in Nederland, dus wijken nu veel mensen uit naar bijvoorbeeld Spanje.

De vastgoedmarkt in Spanje

Hoe zit het dan met de vastgoedmarkt in Spanje? Hier vind je veel tegenstrijdige berichten. Van  “er staan duizenden huizen leeg in Spanje ” tot  “men is “uitverkocht” in bepaalde delen in Spanje.” Hoe zit dat nu in onze dagelijks praktijk?

Veel van de woningen die blijkbaar nog te koop staan in Spanje, zijn meestal niet direct de huizen waar onze klanten naar op zoek zijn. Denk aan de vele huizen in dorpen in het binnenland van Spanje, waar een enorme leegtrek is naar de grote steden en de kust. Of bijvoorbeeld in de stad waar woningen te koop staan in wijken waar veel klanten niet zouden willen wonen. Dus het grote overschot valt in de praktijk erg mee. 

In tegendeel, in de afgelopen twee jaar is de markt hier in Spanje in de kustgebieden behoorlijk in de beweging geweest. Zoals ook al eerder vermeld, hebben ook de Spanjaarden die het geld hadden direct na de strikte lockdown geïnvesteerd in een “buitenhuis”. Verder is het de afgelopen maanden enorm druk geweest met mensen uit het buitenland, die eindelijk na lange tijd weer konden en durfden te reizen. Dus in de populaire regio’s wordt het wat meer een uitdaging om het juiste huis te vinden binnen de wensen en het budget. Vrees niet, je hoeft hier gelukkig nog niet te overbieden, maar we zien steeds meer dat de onderhandelingsruimte nagenoeg nihil is. Dus denk niet hier nog even zomaar 10 of 20% onder de vraagprijs te bieden, want dan blijf je vaak met lege handen achter.

Waarom juist nu investeren in Spanje?

Wat maakt dat wij denken dat het juist NU de tijd is om te investeren in een huis in Spanje? Alle seinen lijken nu op groen te staan. We hebben allemaal ervaren dat we meer in het nu willen leven en genieten, want morgen kan zomaar weer alles anders zijn. 

In Spanje is het prijspeil – zeker ten opzichte van het noorden van Europa – nog steeds heel prettig. Je koopt hier nog steeds heel veel meer huis voor je geld en dat op een plek waar de zon heel vaak schijnt! Maar dat niet alleen, met ook een heerlijk leefklimaat: vriendelijke mensen, lage kosten van levensonderhoud, lekker eten, leuke dorpjes en steden en prachtige natuur en cultuur.

Het geld op de bank levert niets meer op. Maak gebruik van de historisch lage hypotheekrente of verzilver de overwaarde op je huis. Beleg nu in een markt die nog steeds herstellende is van de grote crisis in 2007. De verwachting is dat de markt voorlopig nog wel zal blijven groeien. Intussen kun je er zelf fijn van genieten of met het weer op gang komen van de toeristenstroom goed verhuren. 

Daarnaast hebben we natuurlijk nog steeds mooie woningen in het aanbod. Of je nu kiest voor een opknapper, een gerenoveerde woning die klaar is om te betrekken of een volledig nieuwbouwproject, wij adviseren je graag over de mogelijkheden op zoek naar jouw investering in Spanje.

LEEF JE DROOM IN SPANJE!

 

Compare listings

Vergelijken