Investeren in Spanje

Spanje is al sinds lang zeer in trek bij zowel nationale als internationale investeerders.

Wat maakt het zo aantrekkelijk om te investeren in Spanje? Waarom is investeren in vastgoed in Spanje zo interessant en op welke wijze kun je hier rendement uit halen? En als je dan toch een zonzekere belegging wilt, waar in Spanje kun je dan het beste investeren?

Tenslotte ook meer over hoe te beginnen met het kopen van een huis in Spanje als investering en het opbouwen van een vastgoedportefeuille in Spanje.

Investeren in Spanje

Waarom investeren in Spanje

Er zijn vele redenen om een huis te kopen in Spanje. Laten we eerst kijken naar wat Spanje in het algemeen heeft te bieden en wat maakt dat veel investeerders voor Spanje kiezen voor hun buitenlandse belegging:

 • Het beste klimaat van Europa
  Allereerst is Spanje door de vele zonuren en het beste (winter)klimaat van Europa natuurlijk het hele jaar door een zonzekere bestemming.
 • Het populairste vakantieland van Europa
  O.a. door het klimaat, maar zeker ook door de vele stranden, de cultuur, prachtige steden maar ook natuur is Spanje al jaren bij uitstek hét vakantieland van Europa. Of het nu is voor een strandvakantie, citytrip, wandel- of zelfs skivakantie, Spanje heeft een divers aanbod.
 • Aantrekkelijke prijzen
  Ten opzichte van Noord-Europa koop je in Spanje nog steeds meer huis voor je geld. Waar de afgelopen jaren in Nederland en België de huizenmarkt wat oververhit is geraakt, kun je in Spanje nog steeds goed geprijsde huizen kopen.

Aanvullend hierop is dat uiteindelijk het beleggen in stenen in de loop der jaren toch altijd de meest stabiele investering is gebleken. Waar het geld op de bank nu niets meer opbrengt, maar waar je nog steeds tegen relatief lage rente geld kunt lenen, is investeren in vastgoed in een populair land als Spanje een goed alternatief.

Hoe kun je investeren in Spanje

Wil je dat jouw koophuis in Spanje een goede investering is, dan is het goed om je van tevoren te bedenken hoe je deze investering wilt bewerkstelligen. Met het investeren in een huis in Spanje kun je rendement halen uit:

 • Een huis kopen voor toeristische verhuur of korte termijn verhuur
 • Een huis kopen voor verhuur voor middellange of lange termijn
 • Een ‘opknapper’ kopen, renoveren en verkopen met winst
 • Een huis kopen, sparen via aflossing en de waardestijging bij verkoop

Uiteraard zijn hier combinaties mogelijk. Ook zal de locatie van de woning een rol spelen in de mogelijkheden en het rendement wat je kunt behalen. We zetten de verschillende mogelijkheden even op een rij.

Rendement uit toeristische verhuur in Spanje

Zoals gezegd, Spanje blijft natuurlijk ongekend populair als vakantieland, vanwege het klimaat, het eten, de gastvrijheid en de vele Costa’s en eilanden. De stroom van toeristen blijft gestaag stijgen, maar het aanbod aan hotelaccommodaties is zeker in de zomermaanden beperkt. Verder geven veel mensen na Corona er de voorkeur aan om voor een eigen privé locatie te kiezen. Dus een logische optie is een huis kopen in Spanje om deze vervolgens te verhuren aan toeristen.

Belangrijk is dat je een toeristische verhuurlicentie kunt verkrijgen. In sommige plaatsen is dit niet (meer) mogelijk, maar gelukkig kun je nog op veel plekken aan de Spaanse Costa’s je huis verhuren. Grofweg zeggen we altijd wat je in de zomermaanden per week kunt vragen aan huurprijs, dit in de winter per maand is. Het voordeel van de korte termijn verhuur is, dat je zelf natuurlijk ook altijd nog gebruik kunt blijven maken van jouw huis in Spanje om je vakanties door te brengen.

Waarom investeren in Spanje
Spanje verhuur middellange en lange termijn

Verhuur middellange en lange termijn

Ga je zelf geen of nauwelijks gebruik maken van het huis in Spanje, dan kan verhuur voor de middellange en lange termijn de manier zijn om rendement te halen uit jouw Spaanse woning. Je hebt er dan voor een langere periode geen omkijken naar, maar krijgt wel inkomsten binnen. Ook kan dit het alternatief zijn voor die plaatsen of woningen waar je geen toeristische vergunning kunt krijgen.

Voor de lange termijn verhuur kun je je richten op de lokale Spanjaard, maar Spanje is zeker ook interessant voor de langere termijn verhuur voor de internationale markt. Vanwege het klimaat zijn er veel mensen die in Spanje willen overwinteren bijvoorbeeld. Ook die een tijd willen ‘proef wonen’ alvorens de keuze te maken zich hier definitief te vestigen. Daarnaast heb je natuurlijk de mensen die een talencursus volgen, de expats, studenten en nu ook steeds meer de ‘digital nomads’.

Investeren in Spanje door renovatie of bouwen

Wie niet bang is voor een opknapper kan in Spanje veel rendement behalen uit een renovatieproject. Door het goedkoop aankopen van een huis in Spanje en deze goed te renoveren, kun je snel waarde toevoegen. Veel mensen hebben geen zin in (ver)bouwprojecten, en zeker niet op afstand. Als jij dit dus wel heel leuk vindt en vervolgens de woning weer verkoopt, kun je zo een leuk rendement maken. Ook kun je de woning natuurlijk alsnog gaan verhuren, waardoor je huurrendement zeker toeneemt, vooral met enkele cosmetische ingrepen.

Laat je wel altijd adviseren en begeleiden, want je kunt natuurlijk niet ‘zomaar’ even een grote renovatie doen, daar heb je ook vergunningen voor nodig. Heb je hulp nodig bij je renovatie in Spanje of wil je een huis bouwen in Spanje? Wij kunnen je helpen aan de juiste partners binnen ons betrouwbare netwerk.

Investeren door renoveren in Spanje

Investering door waardestijging in het algemeen

Net als in Nederland en België zit ook in Spanje de vastgoedmarkt in de lift. Niet met die grote sprongen zoals in Noord-Europa, maar met een zekere solide progressie afhankelijk van de regio. Ook in Spanje zie je in de grote steden dat de huizenprijzen in de afgelopen jaren zijn gestegen. Ook in bepaalde regio’s en soms heel specifieke bepaalde plaatsen aan de Costa’s stijgen de prijzen gestaag door. Dus soms heb je al een goede investering door nu je huis in Spanje te kopen, hier heerlijk (enkele) jaren zelf van te genieten of te verhuren en dit vervolgens weer met winst te verkopen. Zo simpel kan het soms zijn.

Wij volgen nauwlettend de huizenmarkt in Spanje. Houd onze nieuwspagina dus in de gaten, want elk kwartaal wordt in Spanje de analyse van de vastgoedmarkt gepubliceerd, waar wij een samenvatting van maken.

Waar kun je het beste investeren in Spanje?

Over het algemeen geldt dat je in bijna heel Spanje wel een goede investering kunt doen. Zeker als je er zelf ook gebruik van wilt maken, adviseren we je altijd om dicht bij je eigen voorkeuren en wensen te blijven. Er zullen ongetwijfeld meer mensen zijn die hetzelfde leuk vinden en dit zouden willen huren of later kopen.

Maar net als in Nederland en België zijn er natuurlijk wel gebieden die uitblinken als het gaat om een goede investering in Spanje. Denk bijvoorbeeld aan de grotere steden, zoals Valencia en Malaga, of de Costa Blanca, vanwege het goede klimaat gedurende het hele jaar. Of aan de Costa del Sol met zijn vele golfbanen. Voor elke regio is haast wel wat te zeggen.

Investeren in de grote steden in Spanje

De steden hebben altijd ook een grote aantrekkingskracht uit investeringsoogpunt. Hetzelfde dat steden als Amsterdam, Den Haag, Antwerpen en Gent interessant blijven, geldt dit ook voor Spanje. Madrid en Barcelona zijn van oudsher al populair, waardoor dit vergelijkbaar is met de markt van de Noord-Europese steden.

Vooral de iets kleinere steden zijn juist nu in trek, waar je nog steeds gunstige m2-prijzen hebt. Een stad als Valencia is erg in opkomst en heeft alle ingrediënten voor een goede investering: een bruisende stad, goed klimaat, prachtige stranden, vliegveld dichtbij en veel positieve ontwikkelingen. Onze collega’s van Makelaar Valencia gaan hier uitgebreider op in op de pagina ‘investeren in Valencia’.

Investeren in Costa Blanca

Investeren in Costa Blanca

De Costa Blanca heeft voor velen het ideale klimaat. Doordat de winters meestal zacht en zonnig zijn, is het de ideale plek voor mensen die willen overwinteren in Spanje. Dit maakt het ook een goede plek om te investeren en een huis te kopen in de Costa Blanca. Of dit voor toeristische verhuur is, of voor middellange of lange termijn of puur voor jezelf alleen, hangt af van je plannen. Wil je er bijvoorbeeld zelf ook deels verblijven, dan zal je meer flexibiliteit halen uit toeristische verhuur. Het is dan wel van belang dat je een verhuurvergunning krijgt bij je Spaanse woning.

Investeren in Costa Blanca noord of Costa Blanca zuid?

Dan is er nog de vraag in welk deel van de Costa Blanca je wil investeren. Dat is vooral afhankelijk van je budget.

Over het algemeen heeft Costa Blanca zuid een lager instaptarief voor het kopen van een huis, wat deze omgeving meer toegankelijk maakt voor mensen met een kleiner budget. Je kunt denken aan plaatsen als Santa Pola en Torrevieja.

Costa Blanca noord heeft dan weer de mooie, populaire steden, zoals Javea, Moraira en Denia. Doordat je hier over het algemeen meer huis hebt en grotere grondstukken liggen de aankoopprijzen ook een stukje hoger, maar dat geldt dan ook weer voor de verhuurprijzen.

Investeren in Costa del Sol

Een andere belangrijke regio voor investering en verhuur is de Costa del Sol, met de grote stad mét vliegveld Malaga. Je vindt hier onder andere de chique badplaatsen Marbella, Mijas en Estepona. Ook heb je hier de Gouden Driehoek van Andalusië met de prachtige steden als Sevilla, Cordoba en Granada en de vele mooie witte dorpjes. Verder biedt de Sierra Nevada de mogelijkheid om ´s ochtends te skiën en in de middag nog even lekker op het strand te liggen.

In combinatie met de vele prachtige golfbanen, heb je hier een mix die perfect is voor investering en het kopen van een appartement of villa. Je vindt er veel interessante nieuwbouwprojecten, maar ook de typische Andalusische villa’s.

Investeren Costa del Sol
Investeren in Costa Brava

Investeren in Costa Brava

In het rijtje Costa’s om in te investeren kan de Costa Brava natuurlijk niet ontbreken. Van oudsher is deze costa interessant voor veel Nederlanders en Belgen die met de auto op vakantie willen.

Deze noordelijke costa heeft naast Barcelona ook een mooie kustlijn met veel idyllische baaien en plaatsen zoals Begur, Palafrugell en Calonge. De regio kent ook bekende badplaatsen met veel vertier zoals o.a. Lloret del Mar en Platja d’Aro.

Door te investeren in een huis aan de Costa Brava, kun je een goed rendement behalen op toeristische verhuur.

Investeren op Ibiza of Mallorca (de Balearen)

Een andere regio die al jarenlang onveranderd populair blijft om te investeren is Ibiza en Mallorca, oftewel de Balearen.

Ibiza is vooral bij Nederlanders enorm populair. De Ibiza-vibe blijft veel mensen trekken. Ook al zijn de prijzen hoog, de verhuurprijzen zijn navenant hoog, dus is ook hier toch nog steeds een leuk rendement te maken. Zeker als je een goede optie kunt aankopen. Momenteel zijn er ook een aantal interessante nieuwbouwprojecten die als belegging ook interessant zijn.

Hetzelfde geldt voor Mallorca, waar voorheen met name Duitsers naar toe gingen en nu toch ook echt ook door Nederlanders is ontdekt.

Als je toch op de Balearen niet helemaal uitkomt met je budget, laat het ons weten want we hebben goede alternatieven.

Investeren Ibiza
Investeren Canarische Eilanden

Investeren op Tenerife, Lanzarote of Gran Canaria (Canarische Eilanden)

Van alle eerdergenoemde opties bieden uiteindelijk de Canarische Eilanden wel het meest gelijkmatige klimaat. Hier is het het hele jaar door zo rond de 20-25 graden met een lekker windje.

Ook deze eilandengroep en met name dan vooral Tenerife (vooral voor Belgen) als Gran Canaria zijn hier populair. Een prima plek dus om een investering en belegging om zelf ook heerlijk te overwinteren. Ook kun je gaan voor toeristische verhuur, maar dit alleen in hiervoor aangewezen gebieden.

Wil je ook investeren in Spanje?

Plannen om te investeren in Spanje? Er is dus heel veel mogelijk als je wilt gaan investeren in een woning in Spanje. Het is alleen goed je van tevoren te bedenken wat je wilt, met welk doel en waar je dat het beste tot uiting kan laten komen.

Het team van Spaanse Droomhuizen helpt je graag in deze zoektocht. We adviseren je over de mogelijkheden, de regio’s en de do’s en don’ts van bepaalde regio’s.

Ook investeren? Bel ons direct op 070 2500 150 of vul het contactformulier in en wij nemen contact op voor een gratis adviesgesprek.

Neem contact met ons op

Met het versturen van dit formulier, ga ik akkoord met onze voorwaarden, ons privacybeleid en accepteer het gebruik van cookies.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Spanje

Spaanse Droomhuizen is gecertificeerd makelaar in Spanje en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Spanje uit te mogen voeren.