Huis kopen en renoveren in Spanje? Dit moet je weten

Huis kopen en renoveren Spanje

Sommigen moeten er niet aan denken, maar voor anderen is het een hobby: het kopen van een huis om het vervolgens gedeeltelijk of in zijn geheel te renoveren. In Spanje kunnen dergelijke hobbyisten hun geluk niet op, want er staan naast veel nieuwbouw in Spanje, ook veel huizen te koop die wel een opknapper kunnen gebruiken. Het kopen van een huis in Spanje, maar ook het renoveren ervan, is weer aan net wat andere voorschriften en regelgeving gebonden dan je misschien gewend bent. Wij vertellen je in dit artikel daarom graag wat je moet weten voordat je een huis gaat kopen en renoveren in Spanje.

Waarom een huis kopen en renoveren in Spanje?

De redenen om te kiezen voor een renovatie in Spanje lopen uiteen. We noemden al de hobbyisten, maar er zijn ook bedrijven die dit doen als projecten. Zowel de hobbyisten als de bedrijven verkopen het huis door met winst en gaan vervolgens op zoek naar een nieuw project. Maar het kan natuurlijk ook heel goed zijn dat je het huis in Spanje op de perfecte locatie hebt gevonden, maar dat het huis nog niet in de staat is die je zou willen. Dan komen wij weer terug op één van onze favoriete oneliners: het huis kun je veranderen, maar de locatie niet!

Wat je reden ook is om te renoveren in Spanje, het is goed om te weten dat wij je kunnen begeleiden bij het hele proces. Van het vinden van het perfecte project tot het in contact brengen met de juiste aannemer, wij zorgen ervoor dat het een zorgeloos proces wordt.

Huis kopen en renoveren Spanje - Shelly
Een succesvol renovatieproject: het droomhuis van Shelly Sterk

Wat moet je weten over een huis kopen en renoveren in Spanje?

1. Goedkope huizen in Spanje

Laat je niet verleiden door huizen in Spanje die enorm laag geprijsd zijn, hier moet namelijk een reden voor zijn. Denk hierbij aan flinke beperkingen, zoals geen aansluiting op sanitair, water en licht of telefoon/internet. Een goede aankoopmakelaar kent de gemiddelde prijzen van de omgeving en weet je al snel wat er met een bepaalde woning aan de hand is, of wanneer je echt een goede deal in handen hebt.

2. Hoe belangrijk een advocaat is

Het is vanwege punt 1 ook heel belangrijk een goede advocaat in de hand te nemen. Het is bij het kopen van een huis in Spanje sowieso heel belangrijk om een advocaat in de hand te nemen. Deze zal onder andere controleren of de verkoper wel echt de eigenaar is en nagaan of er nog schulden op de woning rusten.

3. Welke vergunningen je nodig hebt

De vergunningen zullen in principe door het bouwbedrijf waarmee je gaat renoveren worden aangevraagd, maar het is handig om te weten waar je een vergunning voor nodig hebt. Je zal in ieder geval een ‘licencia de obras’ nodig hebben, waarbij er verschil wordt gemaakt tussen ‘menor’ voor kleine werkzaamheden en ‘mayor’ voor grote renovaties.

4. Rustico vs. urbano

Ben je al langer op zoek naar een Spaans droomhuis, dan heb je vast al wel eens de termen ‘rustico’ en ‘urbano’ voorbij zien komen, waarmee wordt gedoeld op de grond waarop een huis staat. De korte uitleg hierbij, is dat met rustico landelijk gebied wordt bedoeld en urbano juist stedelijk, een woongebied, is. Op welke grond het huis gebouwd is, maakt veel uit voor wat er mogelijk is. Zo kun je op rustico-grond niet zomaar bijbouwen en is het bijvoorbeeld niet mogelijk een zwembad in de grond te maken.

5. Renoveren in een Spaanse stad

Ga je renoveren in een stad in Spanje, houd er dan ook rekening mee dat de gevels vaak in de originele staat bewaard moeten blijven.

Een huis renoveren in Spanje, hoe begin je?

Stap 1 is het invullen van de Zoekservice, waarin je precies vertelt wat je zoekt in een opknapproject in Spanje. Wij sturen je dan handmatig een selectie van mooie opties toe en kunnen je ook helpen bij alle vervolgstappen

Vind je het lastig een inschatting te maken van de mogelijkheden en kun je zogezegd niet door de ¨oude troep¨ heen kijken? Geen zorgen. Met onze ervaring kunnen we al snel de potentie van een woning zien en samen met een architect kunnen we zelfs al een grove inschatting van de kosten maken. Na de aankoop gaan we dan over tot een gedetailleerde offerte en weet je precies wat je onderaan de streep kwijt bent. Geen verrassingen. Renoveren zonder zorgen!

Huis kopen en renoveren Spanje
Renovatieproject voor...
...en na!

Wij helpen je verder!

Na de aankoop helpen wij je verder van A tot Z. We hebben al vele renovatieprojecten succesvol afgerond en kunnen je daarom met vertrouwen koppelen aan de beste renovatieteams in Spanje. In de regio Costa Blanca Noord en Valencia beschikken wij zelfs over ons eigen bouw- en renovatieteam, wat zorgt voor nog sneller schakelen. Na de grote verbouwing kunnen we je ook helpen aan een professionele interieurstylist, voor de laatste finishing touch.

Het maakt niet uit of dit je eerste of tiende renovatieproject wordt, laat het ons weten en wij zorgen voor alle informatie die je nodig hebt.

Heb je nog meer vragen over het kopen en renoveren van een huis in Spanje? Stel ze gerust!

Compare listings

Vergelijken