Analyse Vastgoedmarkt Spanje 2024 Q2: Vraag vs Aanbod

Analyse Vastgoedmarkt Spanje 2024 Q2

Inmiddels zijn we alweer op de helft van 2024 en dat betekent ook weer een nieuwe Analyse Vastgoedmarkt Spanje 2024 Q2. In het tweede kwartaal zien we wederom een vraag die onverminderd blijft in de toeristische gebieden van Spanje, ten opzichte van de stabilisatie in de rest van het land.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje in 2024 Q2

In het tweede kwartaal van 2024 is de gemiddelde waarde van zowel nieuwe als bestaande woningen in Spanje met 3,1% gestegen op jaarbasis en met 0,5% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is een lichte stijging die past binnen een stabiele markt. De stijging was iets beter dan verwacht, net als de economische groei. Volgens notarissen steeg het aantal woningverkopen tot april zelfs met 6,4% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dit zijn echter gemiddelden over heel Spanje, in de toeristische gebieden zijn de stijgingen een stuk hoger. De vraag blijft, maar het aanbod is beperkt. Het aantal verstrekte bouwvergunningen blijft ook op een laag niveau, wat betekent dat het woningaanbod de komende jaren niet snel zal toenemen. Dit zorgt voor aanhoudende prijsdruk in gebieden met veel vraag.

In onderstaande grafiek zie je het aantal verkopen, hypotheken, bouwvergunningen en de gemiddelde waarde per m², plus de jaarlijkse variatie.

Spaanse huizenmarkt cijfers Analyse vastgoedmarkt Spanje 2024 Q2
Verkopen - Hypotheken - Nieuwe bouwvergunningen - Gemiddelde prijs

Vastgoedprijzen in Spanje per autonome regio

In de meeste autonome regio’s van Spanje blijven de prijzen vrijwel hetzelfde als het voorgaande kwartaal, maar er is beweging te zien in de belangrijkste kustgebieden. De Balearen, de Canarische Eilanden en de Comunidad Valenciana zijn hierbij de opvallende regio’s.

De meeste Spaanse autonome regio’s zien een stijging van 2 tot 5% op jaarbasis. De grootste jaarlijkse stijgingen zijn te zien in de Balearen (8,3%), de Canarische Eilanden (6,7%) en Comunidad Valenciana (6,7%). Ter vergelijking, de bekende regio’s Madrid (+2,2%) en Catalonië (+2,9%) laten meer gematigde stijgingen zien.

Autonome regios Spanje Analyse vastgoedmarkt Spanje 2024 Q2
Spaanse vastgoedprijzen en variatie per autonome regio

Vastgoedprijzen in Spanje per provincie

De algemene trend van woningprijsstijgingen, gecombineerd met de dynamiek in sommige kustgebieden, is ook op provinciaal niveau te zien. De provincies met de grootste jaarlijkse prijsstijgingen liggen op de eilanden en langs de Middellandse Zeekust.

In de meeste provincies stijgen de woningprijzen jaarlijks met 1,5% tot 6,0%. De grootste stijgingen van het afgelopen jaar waren in onder meer in Santa Cruz de Tenerife (10,7%), Málaga (9,5%), Alicante (9,3%) en de Balearen (8,3%).

Binnen sommige autonome regio’s laten provincies onderling verschillende prijsontwikkelingen zien, zoals Andalusië, de Canarische Eilanden en de Comunidad Valenciana. In Andalusië valt Málaga op met een veel grotere stijging dan de andere provincies. Op de Canarische Eilanden stijgen de prijzen in Santa Cruz de Tenerife sterker dan in Las Palmas. In de Comunidad Valenciana vallen de provincies Alicante en Valencia op.

Spaanse vastgoedprijzen jaar-op-jaar variatie per provincie

Vastgoedprijzen in de grote steden van Spanje

Bijna alle grote steden hebben ten opzichte van vorig jaar positieve jaar-op-jaar veranderingen, meestal tussen de 2,0% en 5,0%. Uitzonderingen zijn te zien in Madrid en de kuststeden, waar de groei een stuk dynamischer is.

Er zijn steden waar de woningprijzen sterk zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Málaga zag een stijging van meer dan 10%, en Santa Cruz de Tenerife zag een stijging van meer dan 9%. Daarnaast registreerden Alicante en Valencia jaar-op-jaar stijgingen van meer dan 8%. Van de gebieden met veel werkgelegenheid steeg de prijs in Madrid met 5,0% en in Barcelona met 3,8%, wat een lichte opwaartse trend laat zien.

De duurste steden blijven met weinig veranderingen op hun plaats. Dit zijn, onder andere, Madrid (3.833 €/m²) en Barcelona (3.722 €/m²), gevolgd door Palma de Mallorca (2.837 €/m²), Cádiz (2.438 €/m²) en Málaga (2.391 €/m²). Dit is natuurlijk nog steeds helemaal niets in vergelijking met de huidige situatie in grote steden in Nederland (bijvoorbeeld Amsterdam, 7.639 €/m²)! Madrid overschrijdt voor het eerst de de grens van 6.000 €/m² gemiddeld in de wijk Salamanca, een wijk vergelijkbaar met de wijk Museumkwartier in Amsterdam (10.100 €/m²). 

Overzicht van de gemiddelde vastgoedprijzen en variatie in de belangrijkste steden

Conclusie vastgoedmarkt Spanje 2024 Q2

De Spaanse vastgoedmarkt zag in het tweede kwartaal van 2024 een lichte stijging van de vastgoedprijzen. In de toeristische gebieden aan de kust en op de eilanden is echter een sterkere stijging te zien, met name aan de kust van Valencia, Alicante, Malaga, de Balearische eilanden en de Canarische eilanden. De vraag naar woningen blijft hier hoog en dat biedt kansen voor wie overweegt in deze gebieden te kopen en zekerheid aan wie hier reeds gekocht heeft.

Doordat er relatief weinig bouwvergunningen worden verstrekt, zal het aanbod ook in de komende jaren niet hard groeien, wat weer invloed heeft op de prijs. Investeren in Spanje is dus nog steeds een zeer interessante optie om geld te beleggen, maar natuurlijk geldt zoals altijd: het kiezen van de juiste locatie speelt hierbij een belangrijke rol!

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen, of wil je iets anders weten over vastgoed in Spanje? Neem contact met ons op, ons team staat voor je klaar!

Bron: TINSA

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Spanje

Spaanse Droomhuizen is gecertificeerd makelaar in Spanje en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Spanje uit te mogen voeren.