10 x tips bij het laten bouwen van een huis aan de Costa Blanca Noord

tips huis bouwen Costa Blanca Noord

💡De villa in de foto hierboven bouwen we in Javea! Klik hier voor meer info.

Staat het hebben van je eigen villa aan de Costa Blanca Noord al lang op het wensenlijstje, maar kan je jouw droomhuis maar niet vinden? Overweeg dan eens om een villa te bouwen aan de Costa Blanca. Nee niet zelf, maar door een bouwteam met meer dan 40 jaar ervaring in het bouwen van Spaanse woningen. En dat allemaal onder Nederlandstalige begeleiding. Klinkt als een droom? Eerder als Spaanse Droomhuizen, het bedrijf dat je van A tot Z zal begeleiden bij het realiseren van jouw droomvilla aan de Costa Blanca Noord.

Als je overweegt om een huis te laten bouwen in Spanje, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Samen met ons bouwteam, stelden wij deze 10 tips samen voor het bouwen van je droomhuis aan de Costa Blanca.

tips huis bouwen Costa Blanca

10 tips huis bouwen Costa Blanca

1. Breng het kostenplaatje in beeld

Een logische eerste stap is natuurlijk bepalen wat je kunt uitgeven, een tip die we ook altijd geven als stap 1 van het kopen van een huis in Spanje. De kosten die je maakt zijn voor een groot deel voor de aankoop van het stuk grond en het bouwen van de woning, maar er zijn ook altijd kosten waar je misschien niet meteen aan denkt, zoals belastingen, gemeentelijke vergunningen, etc. Bouw ook altijd ruimte in voor onvoorziene kosten. En, houd er rekening mee dat je het straks ook nog leuk wilt inrichten!

2. Bepaal de beste locatie

Dan is het goed om de voor jou ideale locatie voor ogen te hebben. Waar aan de Costa Blanca Noord moet jouw droomhuis komen te staan? Aan de kust bij Javea of Moraira of meer richting het binnenland in Jalón of Orba? Net als bij het kopen van een huis in Spanje is het van belang dat je zeker weet of de locatie bij je past. UIteraard kunnen wij je hierbij adviseren. In een oriëntatietrip kunnen we jullie op basis van de wensen de mooie plaatsen en percelen laten zien. Zo kun je het eerst zelf voelen en ervaren! Overweeg daarnaast ook de nabijheid van voorzieningen die je nodig hebt, zoals winkels, scholen, gezondheidszorg en openbaar vervoer.

3. Ga eerst zelf aan de ontwerptafel zitten

Een leuk en spannend deel van het bouwen van een villa, is het om de tafel zitten met de architect. Je hebt de ideeën in je hoofd en deze gaan nu vorm krijgen! Het is dan natuurlijk van belang dat je de architect precies kunt vertellen hoe of wat. Ga dus eerst ‘met jezelf aan de tafel zitten’, met pen en papier. Je hoeft niet te kunnen tekenen, maar je kunt wel voor jezelf opschrijven wat je graag zou willen. Houd je van een traditionele Spaanse finca, een moderne stijl of juist meer een Ibiza-stijl villa? Bekijk ook huizen online en bewaar wat je mooi vindt. Dit zal het proces met de architect vlotter laten verlopen.

Ibiza stijl villa bouwen Costa Blanca

4. Denk ook aan technische extra's

Een verwarmd zwembad, airco, vloerverwarming, een irrigatiesysteem in de tuin, shutters… Naast wat het oog ziet, zijn er nog heel wat details die je kunt toevoegen aan je Spaanse huis, waar je misschien niet meteen aan denkt. Vaak zijn deze extra’s gericht op gemak en comfort. Bedenk wat je echt heel graag zou willen en wat voor jou slechts luxe extra’s zijn. Zo is het ook makkelijker iets te schrappen, wanneer het niet in het budget past.

5. Zet duurzame energie in

Dan is het ook goed om stil te staan bij het gebruik van duurzame energie. Je kunt immers veel geld besparen door zelf je energie op te wekken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de beste energiebron die Spanje te bieden heeft: de bijna altijd schijnende zon! Zonnepanelen zijn een investering, maar zullen zich in een land als Spanje al snel terug verdienen. Bij zelf bouwen heb je dus een uitgelezen kans deze groene energiebronnen aan je nieuwbouwvilla toe te voegen. Wij hebben hier de juiste gecertificeerde leveranciers voor, geen zorgen!

6. Vraag een bouwvergunning aan

Met het complete ontwerp in handen kan bij de lokale gemeente de aanvraag voor een bouwvergunning gedaan worden. Het kan soms best even duren voordat dit rond is, daarom is het verstandig deze op tijd aan te vragen. Wanneer je bouwt via Spaanse Droomhuizen hoef je hier gelukkig niet zelf aan te denken. Wij vragen de vergunningen aan zodra het mogelijk is. Hoe eerder we kunnen beginnen met bouwen, hoe beter! Vanaf het moment van verkrijgen van de bouwvergunning kan een exactere planning worden afgegeven en is normaal gesproken binnen een jaar jouw droomhuis een feit.

7. Heb geduld

Het moeilijkste deel van het proces… Na goedkeuring van de vergunning kan de bouw beginnen en zal na 10 tot 12 maanden wachten je droomhuis klaar zijn. Gelukkig gaat het vaak sneller dan je denkt. Met ons professionele bouwteam hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat de bouw om onverklaarbare redenen stil komt te liggen. Voor je het weet zit je al te genieten in het zonnetje, in je eigen tuin.

8. Vergeet de laatste papieren niet

Zodra de woning klaar is, zal je van de architect een opleveringscertificaat ontvangen. Daarna moeten er nog een aantal zaken geregeld worden, zoals onder andere het inschrijven van je woning in het kadaster, een bewoonbaarheidsverklaring en een woonvergunning. Ook hierbij zal je worden begeleid door Spaanse Droomhuizen in samenwerking met jouw advocaat, waardoor het voor jou slechts een eenvoudig te volgen stappenplan wordt.

9. Laat je interieur stylen

Omdat je er geen tijd voor hebt, omdat je nog niet alle meubelwinkels in Spanje kent of gewoon omdat je geen interieurstylist bent. Het inhuren van een interieurstylist kan een groot verschil maken in de uiteindelijke beleving van je huis. Je hebt geïnvesteerd in een woning die volledig naar je smaak is, dan is het zonde als deze smaak zich niet vertaalt naar het interieur. Wij kunnen je in contact brengen met ervaren interieurstylisten die voor de complete styling als ook de levering kunnen zorgen. Neem voor voorbeelden maar eens een kijkje op deze pagina.

10. Geniet!

Dit lijkt misschien de laatste stap in het proces, maar dat is het zeker niet. Het hele proces is een spannend en leuk proces, waarbij jouw droom steeds verder werkelijkheid wordt. Door te bouwen met Spaanse Droomhuizen worden de grootste zorgen en onzekerheden weggenomen, waardoor het bouwen ook echt een mooie ervaring wordt, waar je van kunt genieten. Bouwen zonder zorgen!

Bouwen in de Costa Blanca Noord met Spaanse Droomhuizen

Met deze tips, kun je ervoor zorgen dat het bouwen van je droomhuis in Spanje een succes wordt. Wil je een huis bouwen in de Costa Blanca Noord? Dan wordt het helemaal een zorgeloos proces, want wij zorgen voor Nederlandstalige begeleiding van A tot Z. Bovendien kunnen wij je ter plaatse de sanitair-showroom en bouwstoffengroothandel laten zien. Zo kun je onderdelen en materialen van jouw droomproject al in het echt letterlijk ‘aanraken’, nog voordat het huis is gebouwd. 

Wil je meer weten over het bouwen van een huis in Spanje of van plan om echt concrete stappen te zetten op dit gebied? Neem contact op met Spaanse Droomhuizen.

Compare listings

Vergelijken

Gecertificeerd makelaar in Spanje

Spaanse Droomhuizen is gecertificeerd makelaar in Spanje en voldoet aan alle wettelijke vereisten om het vak makelaar in Spanje uit te mogen voeren.