Waarom dit jaar nog zonnepanelen installeren in Spanje

Zonnepanelen Spanje 2023

Denk je aan Spanje, dan denk je aan zon. Het loont dan ook om zonnepanelen op je Spaanse droomhuis te laten installeren. Op dit moment is het zelfs een extra verstandige beslissing om zonnepanelen te installeren op je woning, want: je kun je investering nu extra snel terugverdienen, dankzij aantrekkelijke subsidies vanuit de Spaanse overheid. Korting op iets dat geld oplevert, daar krijg je toch vanzelf (zonne)energie van? Wij vertellen je graag meer over de subsidies op zonnepanelen in Spanje.

Subsidie op zonnepanelen in Spanje in 2023

Het besluit om zonnepanelen te nemen komt meestal voort uit twee hoofdredenen: 1. je bespaart geld en 2. je bent goed bezig voor het milieu. Spreek vooral het geld besparen je aan, dan is het interessant om snel te schakelen. De Spaanse overheid heeft duurzame energie nu hoog op de agenda staan en biedt aantrekkelijke financiële prikkels om huiseigenaren aan te moedigen dit jaar nog over te stappen op zonne-energie. De subsidies kunnen een aanzienlijk deel van de investering dekken, waardoor de terugverdientijd van je zonnepanelen verkort wordt en je eerder echt geld gaat besparen.

De volgende subsidieregelingen zijn er in Spanje:

  • IBI: Aftrek onroerendezaakbelasting
  • ICIO: Bonusbelasting op constructies, installaties en werken
  • Next Generation Funds: Europese hulp voor zelfconsumptie
  • IRPF: Aftrek van de Inkomstenbelasting
  • Regionale of lokale subsidies

We nemen ze allemaal één voor één door en omschrijven het zo kort en duidelijk als mogelijk.

IBI: Aftrek onroerendezaakbelasting

Huiseigenaren die zonnepanelen op hun woning plaatsen, hebben recht op een subsidie die maximaal 50% van de waarde van de onroerendezaakbelasting kan bedragen. Dit percentage kan variëren per gemeente, en sommige plaatsen bieden zelfs bonussen tot wel 75%.

ICIO: Bonusbelasting op constructies, installaties en werken

Deze subsidie is van toepassing op elke constructie waarvoor een bouwvergunning nodig is. Het bedrag dat kan worden afgetrokken van de ICIO varieert per gemeente en is slechts eenmaal aftrekbaar, maar kan oplopen tot 95% van de kosten.
zonnepanelen subsidies Spanje 2023

Next Generation Funds: Europese hulp voor zelfconsumptie

De Europese Unie heeft 1,32 miljard euro toegekend om het eigen verbruik van schone energie te bevorderen. Subsidies van maximaal 600 euro per kWp zijn beschikbaar voor installaties met een vermogen kleiner dan 10 kWp.

IRPF: Aftrek van de Inkomstenbelasting

Huiseigenaren kunnen tot 20% van de investering in zonnepanelen aftrekken van hun belastbaar inkomen, met een maximum van 5.000 euro per jaar. Als er bovendien een energiebesparing van 30% wordt gerealiseerd, kan dit oplopen tot 40% van de investering met een maximum van 7.500 euro per jaar.

Regionale of lokale subsidies

Sommige regio’s bieden extra belastingvoordelen of premies bovenop nationale subsidies. De voorwaarden en bedragen variëren per regio, afhankelijk van lokale energiedoelen en financiële mogelijkheden. Het is altijd goed om bij regionale autoriteiten te informeren naar beschikbare subsidieregelingen in de betreffende omgeving.

Dit jaar nog zonnepanelen op je huis in Spanje

We hoefden je vast niet te overtuigen dat zonnepanelen in Spanje een goede investering zijn. Maar had je enig idee dat je de investering zo snel kunt terugverdienen? Wacht niet te lang en maak gebruik van deze subsidies in 2023. Wij kunnen je daarbij helpen! Of je nu een nieuwe villa laat bouwen, of graag een bestaande villa wilt aankopen, wij kunnen je helpen met het verkrijgen van zonnepanelen. Dat geldt natuurlijk ook voor iedereen die al een huis in Spanje gekocht heeft! Onze zonnepanelen-adviseur neemt dan contact met je op en zal je gratis adviseren en kan je een calculatie sturen waarin je overzichtelijk ziet wat je kunt gaan besparen.

Neem nu contact op, of, als je nog meer wilt weten over zonnepanelen in Spanje, bekijk onze pagina Zonnepanelen Spanje.

Compare listings

Vergelijken