Analyse Vastgoedmarkt Spanje 2023 Q4: koopkracht aan de kust

Analyse vastgoedmarkt Spanje 2023 Q4

Het laatste kwartaal van het jaar drukt een stempel op de stabilisering die we het afgelopen jaar zagen in de huizenprijzen in Spanje. De kustgebieden lijken zich echter minder aan te trekken van deze trend in de Spaanse vastgoedmarkt. We vertellen er meer over in de Analyse Vastgoedmarkt Spanje 2023 Q4.

Algemene situatie huizenmarkt Spanje in 2023 Q4

In kwartaal vier van 2023 is de gemiddelde waarde van woningen in Spanje gestegen met 4,1% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ter vergelijking: het derde kwartaal van 2023 was dit 5%, in het tweede kwartaal 4,9% en in het eerste kwartaal van het jaar 6,3%. Dit plaatst de gemiddelde variatie in heel 2023 op 5,1%.

In de kustgebieden en grotere steden zie je deze terugloop een stuk minder. Een effect van een grotere vraag naar tweede woningen voor eigen vakantiegebruik, in combinatie met een kopersprofiel met een hoge koopkracht en die minder gevoelig is voor het effect van inflatie en rente bij het nemen van hun aankoopbeslissing.

In onderstaande grafiek zie je de gemiddelde waarde per m² en je ziet de jaarlijkse variatie.

Spaanse huizenmarkt cijfers Analyse vastgoedmarkt Spanje 2023 Q4
Gemiddelde waarde huis Spanje per m²

Vastgoedprijzen in Spanje per autonome regio

De stabiliserende trend in huizenprijzen is ook te zien in de autonome regio’s van Spanje. De jaar-op-jaargroei vertraagt, maar de positieve cijfers blijven hoog.

De meeste regio’s bevinden zich met hun jaar-op-jaar stijgingen in het bereik van 3,5% tot 6%. De statistieken laten weinig verschil zien in vergelijking met 2023 Q3. Bovenaan de lijst met variaties staan wederom de Balearen met +8,1%, de Comunidad Valenciana (onder andere de Costa Blanca) met 7,5%.

De kwartaalvariaties tonen een zekere gelijkheid en stabilisatie in het hele gebied, met uitzondering van de Comunidad Valenciana, Catalonië en Murcia, die een dynamiek vertonen. Desondanks zijn er in geen enkele gemeenschap scherpe prijsdalingen te zien. Hieruit volgt dat 3 tot 9 regio’s kwartaalvariaties in de buurt van nul hebben, en 7 regio’s een variatie in de buurt van 1%.

Spaanse vastgoedprijzen en variatie per autonome regio

Vastgoedprijzen in Spanje per provincie

Op provinciaal niveau is de trend niet veel anders. De meeste provincies laten jaarlijkse stijgingen zien tussen de +3% en +5%. Wat betreft de kwartaalgroei blijkt dat 22 provincies bijna vlakke schommelingen vertonen, met variaties van ongeveer +-1%, in lijn met de trends van het vorige kwartaal in 21 provincies.

Provincies met de grootste jaarlijkse stijgingen concentreren zich aan de Middellandse Zeekust, met name aan de Costa Almería, Alicante (Costa Blanca), Valencia en op de eilanden Balearen (Ibiza en Mallorca) en Tenerife.

De provincie Madrid vertoont een jaar-op-jaar stijging van +3,9%, maar handhaaft een stabiele kwartaalbasis met een variatie van 0,0%. De provincie van Barcelona, een belangrijk economisch centrum, laat een jaar-op-jaar stijging van +2,8% zien, met een kwartaalstijging van 1,4%. Indrukwekkend zijn de jaar-op-jaar stijgingen in de provincie Valencia (7,6%), Alicante (7,8%) en Malaga (7,3%).

Spaanse vastgoedprijzen jaar-op-jaar variatie per provincie

Vastgoedprijzen in de grote steden van Spanje

De grote steden vertonen een algemene stabiliteit, met enkele lokale impulsen die opvallen, vooral in de voortdurend dynamische kuststeden.

Bijna alle grote steden tonen positieve jaar-op-jaar variaties, variërend tussen 3% en 6%. Madrid registreert een stijging van +6,1%, terwijl Barcelona een stijging van +3,5% laat zien, beide licht hoger dan de cijfers van het vorige kwartaal. Opvallend zijn de kuststeden Valencia, Santa Cruz de Tenerife en Malaga, met jaar-op-jaar prijsstijgingen rond 9%.

Kwartaalvariaties wijzen op algemene stabilisatie, met de meeste steden variërend tussen 0% en +2% stijging. Valencia toont één van de grootste stijgingen van meer dan 4%.

Qua duurste steden in Spanje handhaven Madrid (3.780 €/m²) en Barcelona (3.714 €/m²) wederom de topposities. Dat is natuurlijk nog steeds een schijntje als je het vergelijkt met een stad als Amsterdam (7.963 €/m²).

Steden Spanje analyse vastgoed Spanje 2023 Q4

Conclusie vastgoedmarkt Spanje 2023 Q4

De huizenprijzen in Spanje stabiliseren geleidelijk, een beweging die aansluit op de geleidelijke daling van de vraag naar woningen die sinds eind 2022 wordt waargenomen, als gevolg op de renteverhoging door de Europese Centrale Bank. Echter, de kustgebieden hebben wat betreft de huizenprijzen weinig last van rentes of andere invloeden zoals inflatie. Dit is te verklaren door de reden van de aankoop (vakantiewoning) die gepaard gaat met de koopkracht van deze doelgroep.

Dit betekent dat een huis kopen in Spanje nog steeds een goede investering is, maar zoals je ziet zijn er drie dingen heel belangrijk: locatie, locatie en locatie! Naast de persoonlijke kwestie of een locatie je aanspreekt, is het dus ook goed je te verdiepen in de populariteit van het gebied en in hoeverre een regio gevoelig is voor economische invloeden.

Ben je benieuwd naar welke gebieden je kunt kijken voor een goede investering, of heb je een andere vraag? Neem contact op of vul een Zoekservice in.

Bron: Tinsa

Compare listings

Vergelijken
Zoeken