Spanje het gezondste land ter wereld

spanje gezondste land ter wereld - spaanse droomhuizen - huis kopen spanje

Zit het in de zon en het klimaat? In het eten van de paella of verse vis? Of gewoon in het relaxte leefklimaat? Spanje is vorig jaar officieel uitgeroepen tot het gezondste land van de wereld!

Juist in deze tijd van het jaar zijn de weersverschillen met Nederland en België best groot. Waar het momenteel in het noorden van Europa wel herfst lijkt met veel wind en nattigheid, genieten we hier in Spanje al volop van een heerlijk lenteweer. Gemiddelde dagtemperaturen liggen toch echt wel rond de 18-20 graden met af en toe heerlijke uitschieters naar de 25. Zit je uit de wind in de zon, dan kan het al behoorlijk warm worden.

Is het weer dan zo bepalend voor een gezond leefklimaat?

Daar kunnen we alleen maar volop JA op zeggen. De zon doet wat met mensen ….. Iedereen is wat meer ontspannen, het hoeft allemaal niet zo gehaast. Verder leef je hierdoor natuurlijk veel meer buiten, wat ook gelijk gunstig is. Al was het alleen al maar omdat de verschillende bacillen en virussen buiten niet zoveel kans maken om veel mensen tegelijk te besmetten. Verder adem je veel meer frisse lucht in en slaap je hierdoor beter en voel je je ´s ochtend weer fris.

Zon en warmte

Dat Spanje het beste klimaat van Europa heeft, was al bekend. Uiteraard heeft deze warmte ook een positief effect op de gezondheid. Van veel ziektes is al bekend dat de warmte heilzaam is en de klachten sterk verminderd, denk hierbij aan bijvoorbeeld reuma, astma, fibromyalgie, maar ook mentaal kikker je ervan op. De winterdepressies kun je hier in Spanje rustig van je afschudden.

Voor het klimaat heb je ook weer binnen Spanje natuurlijk zones die dan weer wat beter zijn dan de andere (voor een goed klimaat het hele jaar door). En wees gerust, je hoeft niet persé in Benidorm te zitten, om lekker te kunnen overwinteren. Het zuiden van Spanje is bijvoorbeeld een bekende regio voor veel zon, oftewel de Costa del Sol. Daarnaast is ook het gebied tussen Valencia en Murcia (Costa Blanca en Costa Calida) heerlijk om het hele jaar ter verblijven.

spanje gezondste land ter wereld - spaanse droomhuizen

Waarom is Spanje het gezondste land?

Niet alleen het zonnetje dat schijnt, maakt dat Spanje het gezondste land is ter wereld. Er zijn uiteraard meer factoren die hierin zijn bekeken en gemeten. Zoals o.a. het voedingspatroon, gezondheidszorg, levensverwachting en milieu zijn bekeken in de totaal 169 landen, die uiteindelijk ook invloed hebben op de gezondheid en levenskwaliteit. Nederland en België staan een stuk lager in deze ranking. Voor diegene die wil weten waar Nederland en België zich bevinden in deze index, dat is de 15e plek voor Nederland en België staat pas op de 28ste plaats.

Mediterrane levensstijl

Het Mediterrane dieet wordt al langer geroemd en geassocieerd met gezondheid. De combinatie van veel verse groenten, gezonde vetten van de olijfolie, noten en vissen samen met een glaasje wijn blijkt niet alleen een lekkere maar ook een gezonde combi te zijn. Vandaar ook dat Spanje en Mediterrane buur Italië op de nummer 1 en 2 staan. Veelal wordt ook minder bewerkt voedsel en minder rood vlees gegeten. Het mediterrane dieet met de vele goede vetten werkt gunstiger voor hart- en vaatziekten dan bijvoorbeeld een vetarm dieet. Daarbij staat het genieten van eten voorop.

Ook het feit dat de warme hoofdmaaltijd in de middag wordt gegeten is beter dan het zwaartepunt op de avond te hebben. Na de lunch verbruik je nog meer en kun je weer volstaan met een lichte maaltijd in de avond. Daarnaast tellen ook de sociale en mentale aspecten mee. Even afstand nemen van het werk en de tijd nemen voor eten, dit in tegenstelling tot het boterhammetje achter je bureau eten. En dan ter afsluiting een “powernap”  oftewel mini siësta, en je bent weer helemaal opgeladen en kunt er tegenaan 🙂

Never walk alone

Binnen de gezonde leefstijl hoort ook beweging. Spanjaarden zijn sowieso nog gewend veel te lopen. Buiten het gewone lopen van A naar B wordt er ook bewust gelopen als beweging en is dit ook de goedkoopste manier van sporten. In de ochtenduren maar ook in de avond zie je mensen van alle leeftijden met elkaar lopen. Echtparen, vriendinnen, jong, oud, het is een heel sociaal gebeuren. Ook in de weekenden trekken veel Spanjaarden naar de buitengebieden en bergen om hier te wandelen. Verder zijn in de vele parken die Spanje heeft ook veel fitness toestellen geplaatst, waar ook gretig gebruik van wordt gemaakt. Alles natuurlijk in de open lucht 😎

bloomberg waarom is spanje het gezondste land ter wereld - huis kopen spanje

Een goede gezondheidszorg

In tegenstelling tot wat veel mensen denken staat de gezond- heidszorg in Spanje op een hoog peil.
De publieke gezondheidszorg scoort hoog en is voor alle ingezetenen goed toegankelijk. Er zijn veel vakkundige artsen, verpleegsters en andere specialisten. Helaas ligt er in Spanje ook wel veel druk op dit systeem, waardoor wachttijden bij de diverse specialisten wel kunnen oplopen. Meetbaar is hierbij ook dat op dit moment de gemiddelde leeftijd in Spanje 83,5 jaar is en de verwachting is dat dit de komende jaren verder zal toenemen. Ter vergelijking de gemiddelde verwachting in Nederland is 81,7 en in Belgie 81,5 jaar.

Genieten van het beste van 2 werelden

Niet iedereen heeft de behoefte om het roer om te gooien en gelijk te emigreren. Dat is ook helemaal niet nodig. Je kunt ook het beste van 2 werelden combineren en zo af en toe een stukje meegenieten van het Spaanse klimaat en de cultuur en thuis in Nederland of België een stukje van de Mediterraanse leefstijl integreren. Eet in het weekend eens je hoofdmaaltijd in de middag? Loop ‘s avonds na het eten nog eens een blokje rond of start je dag met een lekkere wandeling.

Dus …. nog meer reden om de stap te wagen en je eigen droomhuis in Spanje te kopen 😉

 

Bronnen:
artikel World´s healthiest countries 2020
artikel Bloomberg healthiest nations 2019
artikel CBS Europese Meetlat levensverwachting
Video CBS Bloomberg heathiest nations

Compare listings

Vergelijken