Emigreren naar Spanje, hoe doe je dat?

  • 3 maanden geleden
  • Wonen

Het is momenteel het onderwerp van gesprek: emigreren naar Spanje! Dat begrijpen wij als geen ander: in ons kantoor in Spanje vind je inmiddels 12 personen die je voor zijn gegaan. Allemaal met een andere reden, ieder op zijn eigen manier, maar het allerbelangrijkste: zonder spijt te hebben of terug te willen.

Dankzij onze ervaringen kunnen we je goed adviseren over de te nemen stappen. Daarom dachten we: waarom zetten we de belangrijkste stappen niet alvast voor je in een blog?

Emigreren naar Spanje, zo doe je dat

Stap 1: locatie kiezen

Het is belangrijk om te weten waar je voorgoed wilt wonen. In je eigen land vind je ook niet alle regio’s, steden of zelfs wijken leuk, maar in een enorm land als Spanje lopen de verschillen in regio al helemaal uiteen! Hoewel we snappen dat je zo snel mogelijk weg wilt: neem je tijd voor dit deel! Het laatste dat je wilt is emigreren naar Spanje en vervolgens denken dat je de verkeerde keus hebt gemaakt, terwijl je alleen maar de verkeerde regio hebt gekozen.

Stap 2: financiën in kaart brengen

Een ander deel wat je helder moet krijgen zijn je financiën. Doe dit gedetailleerd, zodat je niks over het hoofd ziet. Schakel eventueel een financieel adviseur in, die kan je helpen je financiële middelen duidelijk in kaart te brengen. Denk ook aan de verhuizing, levensonderhoud en plan een budget in voor onvoorziene uitgaven.

Stap 3: woning vinden

Zodra je stap 1 en 2 helder hebt, kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een woning. Houd er rekening mee dat je om een huis te huren vaak al in de omgeving moet zijn, omdat deze markt erg snel gaat. Een idee kan zijn om eerst een maand een vakantiehuis te huren en vanuit daar verder te zoeken. Ga je een huis kopen in Spanje? Ook dan is het belangrijk goed helder te hebben wat je zoekt en wat je hiervoor kunt besteden. Heb je hiervoor financiering nodig, check dan ook goed de voorwaarden. Uiteraard kunnen we je hier ook bij helpen.

Stap 4: papierwerk regelen

Omdat Spanje zich binnen de EU bevindt, is het makkelijk om te emigreren, maar je hebt wel een Número de Identidad de Extranjero, oftewel een NIE nodig. Dit nummer heb je nodig bij zo’n beetje alles in Spanje: je inschrijven bij de gemeente, het afsluiten van een abonnement, het huren of kopen van een huis… Overigens goed om te weten: als je met ons een huis aankoopt in Spanje, dan regelt de advocaat dit nummer voor je.

Denk bij papierwerk ook aan wat je juist moet opzeggen in je eigen land. Verzekeringen, abonnementen en natuurlijk het uitschrijven bij je huidige gemeente.

Stap 5: verhuizing plannen

Ga je met de auto verhuizen of laat je een vrachtwagen komen en ga je zelf met het vliegtuig? Maak daarbij ook een overzicht wat je van je huidige inboedel wilt meenemen, en wat niet. Wellicht kan je al veel van je spullen verkopen of weggeven, dat scheelt al gauw kubieke meters en daardoor kosten! Plus: het ruimt lekker op.

💡Tip voor het vinden van verhuizers: op Facebook-groepen zoals Leven in Spanje, adverteren veel transporteurs die kleine en grote verhuizingen aannemen. Het gaat hierbij om bedrijven en eenmanszaken die continu op en neer rijden met hun vrachtwagen tussen Nederland/België en Spanje.

notitieblok Emigreren naar Spanje

Dit is in grote lijnen wat er komt kijken bij een emigratie naar Spanje. Het is goed om alle stappen uitgebreid uit te werken en niet overhaast te werk te gaan. Zet alles op papier – of nog beter: koop een notitieboekje en noem het je ‘emigratieboekje‘. Alles wat je hebt uitgezocht schrijf je erin op en alles wat je hebt geregeld en nog moet regelen. Zo houd je voor jezelf het overzicht!

Voelt emigratie nog als een te grote stap? Je kunt ook eens uitzoeken hoe het voor jou werkt om te overwinteren. Bekijk hier alvast de beste plekken om te overwinteren in Spanje.

Weet je niet goed hoe te beginnen, neem gerust contact met ons op en we helpen je waar mogelijk verder!

Compare listings

Vergelijken